mapa    brza veza    frame   
Modro Jezero

                 Imotski priroda, povijest, kulturaGalerije slika

Imotski linkovi


Drugi svjetski rat

**Nove stvari**

Imotske vijesti

Imoart Forum Croaticum

Pronađite Imotski

Provjerite vrijeme u ImotskomImotski


Imotska Krajina


Kultura


RaznoModro Jezero stranice pružaju vrlo bogati asortiman multimedijskih priloga o prirodi, povjesti i kulturi Imotskoga i Imotske krajine.

Modro jezero je samo jedan od fokusa ovih stranica.  Neposredna blizina jezera gradu Imotskom pruža dosta mogućnosti istraživanja i korištenja jezera zbog lakog pristupa vodi.  Doživljaji iz jezera su postali dio mnogih odraslih ljudi, duboko usađeni u njihova srca. 

Nadamo se da ce bogat izbor slika Modrog jezera evocirati neke od tih uspomena iz mladosti.  Isto tako se duboko nadamo da će ove stranice poslužiti kao motivacija za posjetu Imotskom i neposredno doživljavanje ćari jedinstvene prirode.

Položaj Imotskog i okolnih sela se najbolje mogu upoznati s detaljnih mapaMapa grada je prva mapa Imotskoga na Internetu. Tu su i starije mape.

Bilo bi nepravedno smatrati Modro jezero kao jedinu prirodnu ljepotu Imotskoga.  Mnoštvo drugih jezera, počevši s Crvenim jezerom , planinom Biokovo, rijekom Vrljikom i Imotskim poljem, sve te prirodne znamenitosti čine Imotski i Imotsku krajinu specijalnim mjestom.

Da je Imotski samo jedno od lijepših mjesta u južnoj Dalmaciji, uključujući i Mediteranski dragulj Dubrovnik, se može vidjeti iz naših turističkih stranica i kolekcije dodatnih slika.

Gradić Imotski, sa mnoštvom starih kamenih kuća u starijim svojim četvrtima Jezero, Pazar, Djirada i Bazana jako je sličan tipičnim malim Dalmatinskim gradovima.   Smješten na Podi platou s populacijom od 4000 stanovnika, unikatni je mjesto koje privlači turiste kao i svoju brojnu koloniju odseljenika koji premašuju nekoliko puta danasnje stanje duša.
 

Povjest Imotske krajine je bila jako turbulentna kroz zadnja dva tisućljeća.  Dok su pisani dokumenti jako rijetki,  usprkos jako lošoj arheološkoj istraženosti terena mnogo se predmeta pronašlo u zadnih stotinjak godina koji se mogu povezati i s neolitskim dobom.
 
Imotski je kao gradić vjerovatno bio utemeljen za vrijeme vladavine kralja Trpimira, 845-864g., kada se spominje po prvi puta u dokumentima kao Županija Imota.  Imotska tvrđava je, kao što je to bio običaj u to doba, bila center Županije. 

Avionske, panoramske ili velike panoramske fotografije u specijalnoj sekciji slideshow-a daju dobar pregled Imotskog i okolice.  Ako ste nostalgični ili želite bar na trenutak postati nostalgični prošetajte do Modrog Jezera, izadite vani da osjetite noćni ugodaj, napravite izlet oko Crvenog jezera, ili otiđite daleko u prošlost ili pak samo stotinu godina unazad.