Oboreni ili prisilno spušteni saveznički avioni, godina 1944

 

13. travnja, četvrtak – 1104. dan rata  /  Nijemci su oborili dva američka aviona u 2 sata poslije podne. Piloti se spasili padobranima. Jedan je avion upao čitav u Crveno jezero a drugi se prepolovio. Polovina ostala na sjevernoj strani jezera a druga polovina otišla u jezero. – Zapisao Marketo Kolombani

               Izvješće GSD: Bombardirani Split, Omiš, Makarska, Metković. Neprijateljski zrakoplovi bombardirali su Podbablje (4 km j. od Imotskog). Srušena su dva neprijateljska zrakoplova, a 5 zrakoplovaca, koji su izkočili padobranima, zarobljeni su. (B5/26, 837 / 848)

               Na veliku formaciju savezničkih aviona koja se vraćala s bombardiranja na sjeveru (Mađarska ili Rumunjska) otvorile su žestoku vatru njemačke PA baterije iz Glavine. Pogođena su dva aviona tipa »liberator« (američki 4–motorni bombarder B–24 s 12 članova posade). Jednom se odmah otkinulo krilo tako da je padao okrećući se oko uzdužne osi (iz njega nije iskočio ni jedan avijatičar), a drugi se od pogotka u trup zapalio (iz njega je iskočilo desetak članova posade, ali ih je živih ostalo samo 5 jer su, navodno, ustaše i Nijemci puškama i mitraljezima gađali padobrance). Oba aviona su pala u Crveno jezero (jednomu je ostao samo dio krila na sjevernom obodu jezera), koje je tako postalo grobnicom najmanje 15–orice američkih zrakoplovaca.

               Inače, osim bombardera tipa »liberator« (osloboditelj, nosivost 5.8 t bombi), u savezničkim formacijama od po nekoliko stotina zrakoplova, koje su gotovo svakodnevno prelijetale Krajinu, najčešće su bile »leteće tvrđave« (bombarderi B–17 Fortress, nosivost 8 t bombi) u pratnji britanskih lovaca tipa »Spitfire« (napržica). Takvi zrakoplovi, posebno oni u sastavu eskadrila NOV, djelovali su i samostalno kao lovci–bombarderi, posebno napadajući njemačke motorizirane kolone i PA–baterije.

 

Spitfire
B-17
Spitfire
B-17

 

[ ... ]

 

21. travnja, petak – 1112. dan rata  /  Izvješće GSD: Kod Imotskog se spustio jedan (neprijateljski) zrakoplov. Posada od 11 članova zarobljena je. (B5/26, 868) – (Oštećeni američki »Liberator« spustio se kod Otoka podno Vinjana Donjih.)

Liberator


 

ROĐENI – Cista

Madunić Željko – Ivan i Iva Zaradić

UMRLI

Lokvičići

Dragun Veselka Stipanova, 24 dana, slaboća

Proložac

Maršić Ante – Ivan, mehaničar, i Tereza Delsasso

Pezo Stipe Ivanov, 29, poginuo na Mljetu  (PB)

Slivno

Marinović Zorka (30.6.45) – Josip i Mara Glavaš

Proložac

Jukić Frano Mijin, 2, »upala crieva«

 

 

[ .. ]

 

30. kolovoza, srijeda – 1243. dan rata  /  Izvješće GSD: Kod Imotskog, u Ričicama oboren neprijateljski zrakoplov, najvjerovatnije tipa Ventura a 5 članova posade zarobljeno. (B5/33, 616 – v. 23. 8.)


Oboreni avio kod Ricica

 

ROĐENI

Imotski

Brekalo Fridrih Matin, 6 mjeseci, dezenterija

Studenci

Bilić–Martinčević Ante – Marijan i Milica Prka

Krstatice

Šućur Matija Antina, 16, upala pluća

UMRLI

Proložac

Mikulić Ana Stjepanova, 15, upala

Cista

Rojnica Ante Mirkov, 1, upala pluća

Ričice

Parlov r. Gujić Matija, 65, tifus

Grabovac

Šarić Ana–Mara Grgina, 2 mjeseca, prirođena slabost

Slivno

Glibota Ivan Matin, 3 mjeseca, prehlada

 

Komentar G. Krunoslava Zujić-a


Zar nije začudno da američko veleposlanstvo ili vojni predstavnici USA i Velike Britanije nikada poslije rata nisu pokazali zanimanje za ove svoje zrakoplovce zauvijek sahranjene, da ne reknemo – zaboravljene – u dubinama Crvenog jezera?... A inače, svake godine dolaze predstavnici savezničkih veterana – zrakoplovaca, komandosa i marinaca – u Hrvatsku, naročito na Vis, i komemorativnim skupovima odaju počast svojim poginulim suborcima...

Pa zašto ne – i u Imotski, na Crveno jezero?!...Ovo bi trebalo uključiti u našu turističku ponudu Imotskoga i, konkretno, postaviti uočljive natpise o tome na prilazima Crvenom jezeru i na njegovoj vidilici.

Ali najprije bi naša Turistička zajednica trebala uputiti molbu ambasadi (veleposlanstvu) USA, odnosno njenim vojnim predstavnicima, koji sigurno u ratnim arhivima zračnih snaga (USAAF – USA Air Force)) mogu naći podatke o tim zrakoplovima kao i imena članova posade obaju bombardera. (Možda i direktno Pentagonu?)